Májusi hűsítő ital

Bodzaüdítő

Hozzávalók:

– 6-7 tenyérnyi bodzavirág
– kb. 80 dkg cukor
– 2 citrom
– 2 csomag citrompótló

Bodzaüdítő Elkészítése: Egy ötliteres uborkás üvegbe beletesszük a cukrot, a vastagabb levélbordáiról leszedett bodzavirágokat, (melyeket előzőleg hideg vízzel leöblítettünk) a héjastól vékony karikára vágott citromot és a citrompótlót.
Annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy az üveg tele legyen. Elkeverjük, hogy a cukor elolvadjon, majd az üveg száját egy tányérkával letakarjuk, és az egészet egy-két napig állni hagyjuk. Azután leszűrjük, a levet üvegekbe töltjük, és szódavízzel hígítva vagy a nélkül is, azonnal fogyaszthatjuk. Ha az üvegeket hideg pincébe vagy a hűtőszekrénybe tesszük, a lé néhány nap múlva – ha melegebb helyen áll, akkor hamarabb – gyengén erjedni, pezsegni kezd. Ekkor legjobb az íze. (Ha nagyobb mennyiséget készítünk, és tovább akarjuk eltartani, akkor a cukrot a vízzel főzzük fel, forrázzuk le a virágokat, azután tegyük bele a citromot és citrompótlót, letakarva hagyjuk egy-két napig állni, majd szűrjük le. Az üvegekbe töltött lé tetejére tegyünk egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot, majd az üvegeket dugaszoljuk le, és tegyük hideg helyre.)