Pilates – extrakezdő torna

ExtraKEZDŐ pilates – nagyiknak, nagyon kezdőknek, túlsúllyal rendelkezőknek. Ha nincs időd és lehetőséged elmenni sportolni, de nem szeretnél az ünnepek alatt sem tespedni, akkor érdemes ezt a mozgásformát kipróbálnod:

Gyakorlói szerint a pilates fő célja a test és a lélek egységének megteremtése olyan módon, hogy az elme ne legyen lekötve és a test kecsesen, egyensúlyban mozogjon.

6 alapelv:
1. koncentráció (concentration) A tudatos mozgás kulcsa, hogy odafigyeléssel, a figyelem fókuszával végzik a gyakorlatokat.
2. irányítás (controll) Szellemi és fizikai irányítás. Az izmok irányítása, a mozgás összekoordinálása, a légzés koordinálása. (Pilates a módszerét nem magáról nevezte el, hanem Controll-nak.)
3. központosítás (centering) A módszer azon alapvetésre épül, hogy minden mozdulat az úgynevezett erőközpontból (powerhouse) indul ki, azaz a has-alsó háti szakasz-csípő-fenék központi területből, amely körülveszi a létfontosságú szervek nagy részét, magába foglalja a gerincet, a test középpontját alkotva.
4. légzés (breathing) A megfelelő légzéstechnika a kulcs a minél tökéletesebb mozgás kivitelezéséhez. Minden gyakorlat mozdulataihoz adott ki-és belégzésütem tartozik.
5. áramlás (flowing movement) Minden gyakorlatnak saját üteme van, ezáltal a gyakorlatok “áramló” mozgással állnak össze egésszé.
6. precizitás (precision) A gyakorlatok helyes kivitelezése a legfontosabb, inkább kevesebb ismétlésszámmal, de a lehető legtökéletesebben végrehajtva kell dolgozni. (Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Pil%C3%A1tesz)

Ezen alapokat mutatja be a következő videó érthetően, és lépésrő-lépésre egyszerűen: