Hozzávalók:
• 70 dkg finomliszt
• 3 dl langyos tej
• 1 db tojás
• 10 dkg olvasztott vaj
• 10 dkg kristálycukor
• 2 csomag vaníliás cukor
• 5 dkg élesztő
• csipet só
• A töltelékhez:
• darált dió
• cukor
Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalókkal kidagasztjuk. Meleg helyen duplára kelesztjük.
A megkelt tésztát kettévesszük. Az egyik feléből egy kalácsot, a másik feléből egy kuglófot készítettem.
A kalácshoz a tésztát 4 részre vágjuk, ovális alakra sodorjuk ki, majd olvasztott vajjal megkenjük, cukrozott dióval megszórjuk, majd feltekerjük. Mind a 4 tésztánál így járunk el. A 4 rudat összefonjuk, és egy sütőpapírral bélelt kalácsformába helyezzük.
Még fél órát meleg helyen kelesztjük, felvert tojással lekenjük, a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, hideg sütőbe tesszük, míg melegszik a sütő, kelt a kalács. A sütés 15 perce után fóliával letakarjuk, mivel gyorsan sül, és a teteje el ne égjen. A sütés végefelé tejjel meglocsoljuk, ettől lesz fényes és foszlós a kalács.
A buborékos kuglófhoz a megmaradt tésztából 16 pogácsát kiszaggattam. A diót cukorral összekevertem, és egy kis tejjel összeállítottam. Mindegyik korong közepére 1 teáskanál diós tölteléket tettem, gombóccá formáztam, és sütőpapírral bélelt kuglófformába tettem, fél órát még kelesztettem, felvert tojással lekentem, és a kaláccsal együtt sütöttem meg.